PLEN
Przypomnij hasło Rejestracja

Masła roślinne

Masło shea i kakaowe

Właściwości:

Zastosowanie:

pielęgnacja twarzy, pielęgnacja ciała, pielęgnacja włosów, pielęgnacja słoneczna

Certyfikaty:

Niewątpliwie najpowszechniej stosowanym w kosmetykach jest masło shea, inaczej nazywane z języka francuskiego - karité. Drzewa shea rosną w Afryce, a ich owoce przypominają małe owoce awokado. Orzechy znajdujące się w owocach są surowcem, z którego otrzymuje sie masło shea. Masło to odżywia skórę oraz tworzy film ochronny zapobiegający jej odwodnieniu. Chroni skórę przed niesprzyjającymi czynnikami pogodowymi oraz agresją promieniowania UV. Jest także wykorzystywane w kosmetykach dla suchych i zniszczonych włosów.

Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion owoców kakaowca właściwego: Theobroma kakao. Ma formę stałą w temperaturze pokojowej, ale łatwo topnieje w kontakcie ze skórą. Zapobiega wysuszaniu skóry i pogłębianiu się zmarszczek. Zmniejsza degenerację komórek skóry i przywraca elastyczność. Wykorzystywane jest w kremach, balsamach, mydłach, kosmetykach promieniochronnych. Dodawane w postaci naturalnej nadaje miły zapach preparatom, których jest składnikiem.