PLEN
Przypomnij hasło Rejestracja

Pielęgnacja słoneczna

SOLARINE® III

Właściwości:

przeciwstarzeniowe, przeciwpodrażnieniowe / kojące, inne

Zastosowanie:

pielęgnacja słoneczna

Certyfikaty:

Skoncentrowany w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe składnik o nazwie Solarine®III jest rezultatem synergicznego działania rokitnika, voacangi, dzikiej róży i orzech kokosowego.
Olej z rokitnika od ponad 1000 lat jest tradycyjnie stosowany w medycynie tybetańskiej w przypadku oparzeń i zranień. Stanowi on wyjątkowe źródło witaminy A, E, karotenoidów, fitosteroli, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Voacanga jest afrykańskim drzewem, które znajduje różne zastosowania w dziedzinie medycyny. Jego liście mają efekt relaksujący, a nasiona są używane przeciwbólowo.
Dzika róża to dobrze znana roślina o pachnących kwiatach oraz owocach posiadających wysoką zawartość witamin (szczególnie: C, B1, B2, PP, K) i nasionach z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych.
Olej kokosowy jest używany w pielęgnacji skóry ze względu na swoje nawilżające i ochronne właściwości.

Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych: 70-80%
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych: 10-15%
Zawartość frakcji nie zmydlających się: 1,5-2,5%

Działanie
Pierwszą cechą charakterystyczną Solarine®III, wyznaczającą spektrum działania surowca, jest obecność kwasów tłuszczowych: palmitynowego i stearynowego, które są znanymi kwasami stymulującymi syntezę melaniny. Kiedy pigmentacja jest stymulowana skóra jest lepiej chroniona przed promieniowaniem UV.
Dodatkowo Solarine®III  ma działanie pochłaniające promieniowanie UV, co sprawia, że składnik   może być użyty w celu wzmocnienia filtrów słonecznych. Przy stężeniu 5% Solarine®III pozwala na zwiększenie działania filtra Parsol MCX o 70% przy długości fali 300 nm (UVB).
Dzięki zawartości karotenoidów i tokoferoli surowiec staje się dobrą propozycją dla kosmetyków do pielęgnacji skóry podrażnionej przez promieniowanie UV.

Solarine®III:
- chroni skórę przed agresjami słonecznymi
- zwiększa pochłanianie promieniowania UVB
- ogranicza transepidermalną utratę wody
- zachowuje elastyczność skóry