PLEN
Przypomnij hasło Rejestracja

Substancje aktywne

GREENSIL

Właściwości:

kontrola sebum / matujące, inne

Zastosowanie:

pielęgnacja twarzy, pielęgnacja ciała

Certyfikaty:

Greensil to składnik kosmetyczny pozyskiwany z łodyg bambusa, rosnącego w górzystych lasach na terenie Indii. Ma formę białego pudru, o średniej granulometrii < 15 μm, składa się w 87% z krzemionki. Greensil znajduje zastosowanie w wielu produktach ze względu na bardzo dobre właściwości absorbujące, jest w stanie pochłonąć do 200 razy więcej sebum niż sam waży. Doskonale sprawdza się w produktach o działaniu antyperspiracyjnym - połączony z roślinnym kompleksem antyperspiracyjnym wykazuje skuteczność w stosunku do soli glinu do 10% wyższą po 4 godzinach i do 17% wyższą po 24 godzinach; połączenie to redukuje także do 40% problem nieprzyjemnego zapachu.
Greensil to surowiec naturalny, który oprócz absorbowania potu i sebum matuje powierzchnię skóry i sprawia, że jest ona jedwabista w dotyku. W recepturze pełni także funkcję utrwalacza zapachu. Greensil stosowany jest w produktach do pielęgnacji skóry trądzikowej, w antyperspirantach, pudrach do stóp, płynnych, sypkich i prasowanych kosmetykach do makijażu, pastach do zębów, również w produktach, w których wymagane jest utrwalenie kompozycji zapachowej.